SMÅLAND -
SVERIGE PÅ RIKTIGT

 

Wallby säteri ligger mitt i Småland, mitt emellan skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning. Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fåglars kvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. Det är här Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen levde sina liv i Astrid Lindgrens böcker. De röda stugorna och hagarna ser ut precis som då. Karaktärerna och miljöerna kommer till liv i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

wallby

TREVLIGA BESÖKSMÅL I SMÅLAND

Glasriket

GLASRIKET
Småländska Glasriket har skapat magi sedan 1742. Det unika konstglaset är berömt världen över och hantverket finns i många svenska hem. Här möter du hantverkarna och konstnärerna.

På det flesta glasbruk går det bra att kliva in i hyttan och ta del av arbetet. Och kanske prova på glasblåsningens ädla konst själv. Du kan också shoppa unikt glas, ibland till fyndpriser.

50 min från Wallby, med bil

Läs mer här

Pippi

ASTRID LINDGRENS VÄRLD
I Vimmerby, inte långt från den plats där författaren själv växte upp, ligger Astrid Lindgrens Värld. Här hittar du miljöerna från Astrids älskade historier, omsorgsfullt uppbyggda och befolkade av riktiga karaktärer. Som besökare kan du träffa Pippi, Emil, Karlsson på taket och många av de andra. Det finns både picknickplatser och restauranger för hungriga besökare. I anslutning till parken finns en stugby och camping om du bestämmer dig för att stanna över natten. Och det är ingen dum idé, för har du väl kommit till Astrid Lindgrens Värld vill man inte gärna stressa därifrån.

1 timme från Wallby, med bil

Läs mer här

Eksjö

EKSJÖ
Välkommen till Eksjö - Med hela Småland runt knuten
Från den unika trästaden till Filmbyn i Mariannelund. Kulturhistoriska miljöer, trolska småländska urskogar, oförglömliga utsikter och glittrande vatten. Levande kultur- och evenemangsliv. Närhet och harmoni. Din Eksjö-upplevelse börjar här!

1 timme från Wallby, med bil

Läs mer här

Little

LITTLE ROCK LAKE
Europas längsta zipline! Ta chansen att få ett nytt perspektiv på tillvaron och naturen. Mitt i Smålands djupa skogar hittar du Europas största zipline-äventyr och ett utmärkt tillfälle att utmana eventuell höjdskräck. Hängande i luften, i en sele fastspänd på en vajer flyger du över träd och sjöar i en imponerande hastighet. Här finns även boendealternativ, bastu, badtunna och restaurang.

40 min från Wallby, med bil

Läs mer här

Cykla Wallby

CYKLA I FILMLANDSKAPET
Boka in dig på en guidad tur till de klassiska filminspelningsplatserna i och runt Mariannelund. Med Cykla i Filmlandskapet får du ta del av de unika berättelserna från tiden då Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelades in. Natur- och kulturupplevelsen kryddas med lokala smaker. Du kan också hyra kvalitetscyklar och cykla på egen hand, med karta, vägbeskrivning och matpaket i cykelkorgen och trasmatta på pakethållaren. Samtliga turer startar och slutar vid Filmbyn Småland i Mariannelund. Avsätt gott om tid. I korgcykling är det inte den som kommer första i mål som vinner utan den som upplevt mest längs vägen. 

40 min från Wallby, med bil

Läs mer här

Djur

SMÅLANDS TRÄDGÅRD
Smålands Trädgård avser huvudsakligen Skirö, Nye, Näshult och Stenberga. Det är en naturskön, till stor del sammanhängande bygd med höga biologiska värden, som utbreder sig i ett omväxlande landskap med höjder, dalgångar, sjöar och vattendrag i sydöstra delen av Vetlanda kommun. Området i sin helhet är placerat på det Sydsvenska höglandets östra brant. Här har landsbygden till stor del behållit sin karaktär av ett äldre småbrutet odlingslandskap, som in i nutid varsamt utvecklats till gagn för traktens befolkning och ett stort antal människor som årligen besöker området. Bygden har en mycket hög attraktionskraft.

Läs mer här

Kleva Gruva

KLEVA GRUVA
Kleva Gruva ligger ca 15 km från Vetlanda mitt i skogen på Kleva berget och omges av det vackra Smålandslandskapet med kullar, skogar, enbuskar, sjöar och de typiska röda trähus med vita knutar. I övrigt är Kleva Gruva inte bara en turistattraktion, utan också livsmiljö för ett större antal fladdermöss som sover i gruvan.

25 min från Wallby, med bil

Läs mer här

Guldvaskning

GULDVASKNING I ÄDELFORS
Kom själv, tag med familjen, vännerna eller kollegorna hit till guldvaskningen i Ädelfors. På vår guldvaskning i Emåns vackra dalgång finns det gott om äkta, naturligt guld. Sveriges mest erfarna guldgrävare guidar dig fram till de bästa ställena i grusbankarna att gräva guld i och lär dig att vaska fram guldet. Vi garanterar att du hittar guld. Guldfeber, fågelsång, vacker natur och ett stilla porlande från Emån får du på köpet.

10 min från Wallby, med bil

Läs mer här

Filmbyn

FILMBYN
Här upplever du inspelningsmiljöer från välkända barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Du ser klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna. På vår digitala våning hoppar du över vårt digitala helvetesgap, sjunger karaoke i våra inspelningsbås och skapar små filmer som du får med dig hem.

50 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Eman

EMÅN
Emån
 är ett vattendrag som rinner genom delar av Småland. Det har sin källa i Nässjö kommun och rinner därefter genom EksjöSävsjöVetlandaHultsfredHögsbyMönsterås och Oskarshamns kommuner. Emån rinner ut i Östersjön i norra delen av Kalmarsund. Den 229 kilometer långa Emån är Nordeuropas viktigaste lokal för mal, och den har stora bestånd av havsöring. Från Wallby är det enklast att nå Emån i Ädelfors.

Älg

MÅLILLA ÄLGPARK
På Målilla Älgpark och Kristinebergs gård bor familjen Österberg. Familjen består av Hjalmar och Maria och våra fyra barn. På gården bor 12 stycken älgar, kaniner, getter, höns samt katten Lady och hundarna Hektor och Ajax.

35 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Fika

FIKARUNDAN
Besöker man Småland bör man fika. Ofta och mycket. Kring Wallby finns det flera trevliga fikastopp som vi varmt rekommenderar. Mejeriet i Karlstorp, Kafé Tre Systrar, Levanders, Räven och Osten och Stenbergabutiken är några av dessa. Alternativt tar ni med fikakorgen från oss och hittar ert alldeles egna smultronställe vid vattenbrynet eller i skogsgläntan.

Bild från Mejeriet i Karlstorp.

Forssa

FORSSA KVARNGÅRD
Kvarn och gårdsbageri vackert beläget utanför Sävsjö.
Där maler vi ekologiskt odlat spannmål till fantastiskt mjöl och bakar surdegsbröd i stenugn.

50 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Kulturgatan

KULTURGATAN BODAFORS
Kulturgatan Bodafors är ett levande besöksmål på småländska höglandet, med fokus på hantverk, design och skapande. Här kan du uppleva utställningar, fika i Bageri Röda Längan, delta i workshops och evenemang samt titta in i familjen Lehmanns välbevarade intarsia-verkstad, hjärtat i Kulturgatans verksamhet, som används av studenter och professionella inom träområdet.

50 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Axelssons

AXELSSONS I ABY
På Abyslätten mellan Målilla och Mörlunda ligger Kronogården. Där bedrivs odling på 550 hektar och det har odlats potatis på gården i 90 år. Potatisen kan man köpa i den egna gårdsbutiken, tillsammans med egenodlade jordgubbar och andra närproducerade produkter.

30 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Virserum

VIRSERUM KONSTHALL
Virserums Konsthall är landsbygdens och periferins konsthall. Konsthallen arbetar nära sin lokalpublik och vill vara en naturlig del av bygdens liv och sociala, demokratiska och ekonomiska utveckling.

25 min från Wallby, med bil
Läs mer här

Vandring

VANDRA I SMÅLANDS TRÄDGÅRD
Skogen, kullarna, stigarna. Naturen runt Wallby är fantastisk och oändlig. Omfamnande och lugn. Hjärtat av Småland bjuder upp till sin vackraste dans och bor du på Wallby står du mitt på dansgolvet. Ta med stövlar, regnkläder, gymnastikskor eller vandrarkängor.

Läs mer här

Cykla Wallby

CYKLA I SMÅLANDS TRÄDGÅRD
Det finns inget bättre sätt att uppleva Småland än från cykeln. Känn dofter, se landskapet, få upp lite puls. Hitta egna smultronställen, stanna i badviken, ta dig lite längre eller bara ett par kilometer. Hos oss på Wallby får du möjligheten att se lite mer. Ta gärna del av våra cykelrundor som du hittar en bit ner på sidan.

Läs mer här

Loaklev

LOAKLEV LUSTGÅRD
Ett besök i Loaklev Lustgård är lite som att göra en resa tillbaka i tiden och uppleva hur det kunde se ut på en liten gård i Småland förr i tiden. De lägger stor vikt vid att bedriva både odling och djurhållning så naturligt som möjligt. Hästarna betar i hagarna och i blommorna och de många fruktträden surrar det frenetiskt av alla bin från gårdens bikupor.

10 min från Wallby, med bil
Läs mer här

 

Småland

VISIT SMÅLAND
Officiell besöksorganisation för Småland.

Läs mer här

Forest hotels

Experience a getaway in the midst of the magical landscape in Småland, Sweden. Find the time to relax to the sounds of chirping of birds, winds sweeping over meadows, rippling lakes, and of course: the silence of the woods.

We can offer you accommodation in five different kind of hotels. All with high quality hosting, activities, food and drinks. All with nature as focal point. Experience relaxing and energizing activities of your choice. Eat well, drink well and sleep well. After a stay at any of The Forest Hotels you will have had a true Swedish nature experience which will leave you feeling vitalized and inspired.

The forests of Småland are waiting for you.

Read more about The Forest Hotels.

Trees