Cykla i Smålands Trädgård
 

Det finns inget bättre sätt att uppleva Småland än från cykeln. Känn dofter, se landskapet, få upp lite puls. Hitta egna smultronställen, stanna i badviken, ta dig lite längre eller bara ett par kilometer. Hos oss på Wallby får du möjligheten att se lite mer. Ta gärna del av våra cykelrundor som du hittar en bit ner på sidan.

Wallby

“Vi hyrde ett par cyklar och cyklade runt sjön. Vissa delar var lite knepiga, men det var kul! Vi cyklade även genom en kohage”

— Mark, September 2019

Cykl

CYKLA I FILMLANDSKAPET

 

Boka in dig på en guidad tur till de klassiska filminspelningsplatserna i och runt Mariannelund. Med Cykla i Filmlandskapet får du ta del av de unika berättelserna från tiden då Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelades in. Natur- och kulturupplevelsen kryddas med lokala smaker. Du kan också hyra kvalitetscyklar och cykla på egen hand, med karta, vägbeskrivning och matpaket i cykelkorgen och trasmatta på pakethållaren. Samtliga turer startar och slutar vid Filmbyn Småland i Mariannelund. Avsätt gott om tid. I korgcykling är det inte den som kommer första i mål som vinner utan den som upplevt mest längs vägen.

Cykla Wallby

LÅNA ELLER HYR FÖR ÄVENTYRET

 

Hos oss på Wallby finns standardcyklar i olika storlekar att låna, för barn och vuxna, för det lilla äventyret. Vi har också hjälmar. Dessa cyklar behöver inte bokas. Söker ni något mer avancerat, som en elcykel, har vi fantastiska Bengtssons Cykel och Service i Korsberga som gärna ordnar det till er! De kontaktar ni enklast via telefon; 0383-201 75.

Önskar ni en ryggsäck med fika/picknickkorg till ert cykeläventyr, bokar ni det i vår reception, senast kl 18.00 kvällen innan.


 

PRAKTISK INFORMATION

 

Här hittar du alla våra cykelrundor och de ligger också uppladdade på Ride with GPS. För att hitta rundorna skapar du skapa ett kostnadsfritt konto, klickar på Find a route och skriver in Wallby Säteri i fältet Keyword på hemsidan eller genom att ladda ned appen. I appen kan du sedan följa din position. Lederna är inte skyltade utan du navigerar via digitala kartor.

- Cykeltvätt finns.
- Cykel går att förvara på rummet.
- Cykelpump finns.
- Diverse verktyg finns.
- Det finns möjlighet att tvätta cykelkläder.


 

CYKELRUNDOR

Skirösjön Runt
6,3 km, 62 höjdmeter

En fantastiskt tur där stora delar går fint att cykla. En bit är dock en smula stökig. Vackraste biten, genom skogen över bron som förbinder Skirösjön och Salgen kan innebära några hundra meters promenad med cykeln, men låt inte det avskräcka. 
PERFEKT morgontur innan frukost! Soluppgångarna är magiska på Wallby.

SKIRÖSJÖN RUNT - DIGITALT


Långa rundan genom Smålands Trädgård
64,3 km, 824 höjdmeter

Fantastisk natur, höga backar, vidunderlig utsikt. En fin runda för den vane cyklisten, som blandar grus, asfalt och magisk natur. Glöm inte extra energi! Under turen passeras bland annat handelsboden i Stenberga, där det passar utmärkt att stanna för en kopp kaffe och en glass.

LÅNGA RUNDA - DIGITALT


Övrasjön Runt
14,8 km, 209 höjdmeter

En härlig tur i Smålands trädgård. Lite trafik med blandat grus och asfalt genom det kuperade odlingslandskapet. Den här turen fungerar fint för familjen. Vid Övrasjön finns också en badplats med brygga. Badet ligger ca 5 km från Wallby säteri om man väljer att köra rundan medsols, tar man andra hållet är det ca en mil.

ÖVRASJÖN RUNT - DIGITALT


Guldrundan
51 km, 605 höjdmeter

Rundan börjar genom allén och tar dig sedan via ensliga landsvägar till Nye där ett stopp på fiket rekommenderas. Därefter går rundan förbi herrgården i Karlsjö och genom byarna Nyaby och Repperda. Därefter kan man, om man känner sig tursam, ta turen förbi Ädelfors där man prova på att vaska guld, eller bara ta en kaffe. Sen återstår sista biten tills man återigen cyklar genom allén tillbaka till Wallby Säteri.

GULDRUNDAN - DIGITALT


Grusrull runt Skärvete
22 km, 251 höjdmeter

En fullständigt magisk grusrunda rakt ut i den småländska skogen. Lagom kuperad där benen satts på prov. Vid sjön Höljen går vägen över ett spektakulärt vattendrag och några backar senare passerar man Nils Dackes gömställe där man kan ta sig en liten vattenpaus. Därefter är det mestadels nedför tillbaka till Skirö. En lagom morgontur!

GRUSRULL RUNT SKÄRVETE - DIGITALT


Graveldreams genom skogen
79 km, 995 höjdmeter

Det här är en fantastisk grusvägsrunda som är lagd av Abloc Camps (www.abloc.se). Massor av grymma vägar, bara precis så mycket asfalt som behövs för återhämtning och den ena pittoreska byn efter den andra. Välkommen att köra grusvägsdrömmen. Glöm INTE mycket extra energi och vatten. Det är krävande att cykla på höglandet.

GRAVELDREAMS GENOM SKOGEN - DIGITALT


Grus från Wallby till Katthult
133 km, 1767 höjdmeter

Det här är en fantastisk grusvägsrunda som är lagd av Abloc Camps (www.abloc.se). Massor av grymma vägar, hela vägen till Katthult. Välkommen att köra grusvägsdrömmen. Glöm INTE mycket extra energi och vatten. Det är krävande att cykla på höglandet.

GRUS FRÅN WALLBY TILL KATTHULT - DIGITALT

Trees